Hur jag blev SFP-politiker

12.11.2020

En blåsig sommardag 2016 satt jag med en härlig vän och frös på en terass i Helsingfors. Vi pratade om livet, som vi brukar, och under kvällen fattade min vän beslutet att ta ett nytt steg i karriären och omutbilda sig till hälsovårdare. Medan vi pratade formades ett beslut gällande min egen framtid i mitt huvud, fast jag inte sade någonting till min vän: jag skulle bli politiker.

Samma vår hade jag förgäves försökt få morgonvård till min son som går i lågstadiet. Som ensam närförälder med arbetsskift som började kl 7.00 eller 7.30 fick jag det inte att gå ihop när skolan tog emot mitt barn först kl 8 eller kl 9. Som svar från skolan fick jag att ingen någonsin tidigare haft samma behov och därför fanns det ingen lösning. För mig verkade det otroligt att jag skulle vara den enda ensamstående sjukskötarmamman i Esbo.

Det praktiska problemet med morgnarna löste sig genom att jag slutade jobba som sjukskötare och började jobba som simlärare istället, arbetstiderna gick bra ihop med skolans tider. Men gnistan för att arbeta för att familjer skall kunna klara vardagen hade tänts hos mig och istället för att sitta hemma och klaga tänkte jag bli lokalpolitiker och försöka delta i beslutsfattandet istället.

Morgonen efter den blåsiga terassen träffade jag min syster som jobbar inom politiken och när jag sade att jag ville ställa upp i kommunalvalet stirrade hon på mig en lång stund. - Menar du allvar, frågade hon med ett leenede som ryckte i mungiporna. Nio månader senare stor det klart att jag hade blivit invald i Esbo stadsfullmäktige, stadens högsta beslutande organ.

Efter valdagen våren 2017 har jag suttit på otaliga politiska möten, lämnat in motioner och hemställningar, hållit talturer på olika möten, ställt upp som kandidat i riksdagsvalet och deltagit i Esbo fullmäktiges första möte på distans. En annan historisk tillställning jag varit på är Esbos, Helsingfors, Vandas och Grankullas fullmäktiges gemensamma sammankomst där vi skrev under ett utlåtande för att inte godkänna förslaget till sote-reform. Den med valfrihetsmodellen som presenterades av Sipiläs regering och sedan till sist fällde hela regeringen. 

Arbetet för att alla som bor i Esbo skall ha det bra fortsätter.