Näin minusta tuli RKP-poliitikko

12.11.2020

Tuulisena kesäpäivänä vuonna 2016 palelin ihanan ystävän kanssa Helsinkiläisellä terassilla. Puhuimme elämästä, niin kuin yleensä teemme, ja sen illan aikana ystäväni päätti ottaa uuden askeleen urallaan ja kouluttautua terveydenhoitajaksi. Illan aikana minunkin päässäni kypsyi päätös, vaikka en sanonut ystävälleni mitään. Minusta tulisi poliitikko.

Samana keväänä olin yrittänyt saada aamuhoitoa pojalleni, joka käy ala-astetta. Tuloksetta. Minun työvuoroni alkoivat klo 7.00 tai 7.30 ja koulu otti lapseni vastaan vasta klo 8 tai 9. Ainoana lähivanhempana en saanut tätä yhtälöä toimimaan. Koululta sain vastaukseksi, ettei ratkaisua tähän ollut, koska kenelläkään ei ollut aiemmin ollut tätä tarvetta. Tuntui todella kummalliselta, että olisin Espoon ainoa sairaanhoitajaäiti, joka asui kahdestaan lapsensa kanssa.

Käytännön ongelma ratkesi niin, että luovuin työstäni sairaanhoitajana ja rupesin työskentelemään uimaopettajana. Työajat kohtasivat hyvin koulun aikataulujen kanssa. Kipinä työskennellä perheiden sujuvan arjen puolesta oli kuitenkin syttynyt. Sen sijaan, että istuisin kotona ja valittaisin, päätin ryhtyä kuntapoliitikoksi ja osallistua päätöksentekoon.

Tuulista terassia seuranneena aamuna tapasin siskoni, joka työskentelee politiikan parissa. Kun kerroin halauavani ehdokkaaksi seuraavissa kuntavaaleissa, tuijotti hän minua pitkään. - Oletko tosissasi, hän kysyi ja hänen kasvoillaan näkyi hymy. Yhdeksän kuukautta myöhemmin minut oli valittu Espoon kaupunginvaltuustoon, kaupungin korkeimpaan päättävään elimeen.

Kevään 2017 vaalipäivän jälkeen olen osallistunut lukuisiin poliittisiin kokouksiin, tehnyt valtuustoaloitteita ja toivomusehdotuksia, pitänyt puheenvuoroja erilaisissa kokouksissa, ollut ehdokkaana eduskuntavaaleissa sekä osallistunut Espoon valtuuston ensimmäiseen etäkokoukseen. Toinen historiallinen kokous johon olen osallistunut, on Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten valtuustojen yhteiskokous, jossa allekirjoitimme lausunnon sote-uudistusta vastaan. Sitä sote-uudistusta, jonka Sipilän hallitus meille esitteli valinnanvapausmalleineen, joka sittemmin kaatoi koko hallituksen.

Työ kaikkien Espoolaisten hyvinvoinnin puolesta jatkuu.